najbolji hostingKoji je najbolji hosting za web stranicu?

Ovo pitanje je jedno od ključnih kada krećete u izradu web stranice. Većina ljudi (pogotovo oni koji tek kreću u izradu web stranice) misle da je izbor domene bitniji od odabira hostinga. Ništa ne može biti dalje od istine. 

Već sam pisao o tome zašto je “besplatan” hosting loša ideja. Taj članak možete pročitati NA OVOM LINKU, a ovdje mi je cilj pokazati vam koju hosting kompaniju odabrati. 

Od samih početaka bavljenja internet poslovanjem kao osnovni proizvod sam odabrao upravo hosting. Razloga za to ima više, a jedan od njih je i da je to najbrže rastuća industrija u svijetu internet poslovanja. Tako da sam u zadnjih 6 godina osobno isprobao više hosting kompanija, što hrvatskih što stranih. I do kakvog sam zaključka došao? 

Napominjem da ću ovdje recenzirati samo one hosting kompanije gdje sam bio osobno aktivan i čije sam usluge koristio ili trenutno koristim. Mislim da je to najpošteniji način usporedbe. 

Krenut ću od mog favorita i hosting kompanije koju preporučam:

1. Bluehost

Bluehost je jedna od svjetski najpoznatijih hosting kompanija. Razloga zašto je po meni Bluehost najbolji hosting za web stranicu ima više. Možda je i najveći taj da za cijenu od samo 80$ godišnje (cca 500 kn) dobijete neograničeni diskovni prostor za vašu web stranicu. Također u startu (uključeno u cijenu) dobijete i domenu po vlastitom izboru na kojoj odmah možete kreirati web sajt. I tu dolazimo do još jedne prednosti kod Bluehosta. Kreiranje web sajta su toliko olakšali da doslovno u manje od 10 minuta možete napraviti web stranicu čak i da nemate apsolutno nikakvog predznanja. 

Pogledajte video ispod gdje pokazujem kako sam zakupio hosting, registrirao domenu, instalirao WordPress, uredio temu na web stranici i čak napisao jedan članak – sve u 10-ak minuta! Par klikova mišem je bilo dovoljno. Nevjerojatno jednostavno. 

Trenutno je popust u tijeku ako hosting zakupite preko ovog linka: www.bluehost.com/track/danijel 

Još jedna ogromna prednost Bluehosta je što na svoje domene možete kreirati neograničen broj poddomena, i na svakoj poddomeni naravno kreirati novu web stranicu. Osim poddomena, možete u sklopu jednog accounta dodavati nove domene (Addon domene). To zapravo znači da ne morate za svaku domenu koju imate kupovati novi hosting prostor, tj ponovo zakupljivati i plaćati hosting, već na postojeći hosting možete dodati koliko god domena želite

Ovo je idealno za one koji se bave izradom web stranica i trebaju hosting providera gdje mogu na jedan account smjestiti više različitih domena (web stranica).

Što se tiče sigurnosti i brzine web stranica od mene ocjena odličan (5) jer nikada nisam imao problema. Ako vam zatreba ponekad asistencija njihov support je na raspolaganju putem emaila, telefona ili chata. Možda manja zamjerka je da nemaju podršku na našem jeziku (jer su američka kompanija), ali vjerujem da mnogima to uopće nije bitno. No s druge strane imaju instant chat podršku što mi je osobno mnogo bitnije jer svi volimo odmah dobiti odgovor, a ne čekati po više dana da netko odgovori na email. 

Ako hosting zakupite kod Bluehosta možete mirno spavati znajući da je vaša web stranica u dobrim rukama.

2. AllinOneProfits

Kompaniju AllinOneProfits prvenstveno preporučam radi jednog drugog alata za internet poslovanje – Autorespondera. O tome sam pisao u ČLANKU NA OVOM LINKU. No, s obzirom da u sklopu seta alata nude i uslugu hostinga valja se i na to osvrnuti. O potencijalu zarade koju možete ostvariti u kompaniji ću u nekom narednom članku (ako ispunite kontakt formu ispod članka možete doznati više o tome). 

Hosting kompanije AIOP je sasvim pristojan prostorom (500MB) i prometom (5GB). Za naprednije web stranice i ako očekujete vrlo brzo veliki broj posjeta, te planirate stalno dodavati novi sadržaj na web stranicu, pametniji odabir je Bluehost. No, AIOP hosting obavlja svoj posao sasvim solidno. Cijenom je izuzetno prihvatljiv (10$ mjesečno), ali kada uzmete u obzir da osim hostinga dobijete i vrhunski autoresponder sustav, onda vam je jasno kolika se ovdje vrijednost daje za jako nisku cijenu. Većina autorespondera na tržištu se kreće oko $30-ak dolara mjesečno. 

Osobno i sam na svim kontakt formama i obrascima koristim autoresponder sustav kompanije AIOP. Hosting je samo dobar veliki plus. Jedina mana je što negdje drugdje morate zakupiti domenu, jer nema, kao kod Bluehosta, opcija da dobijete domenu prilikom registracije hostinga. 

3. WebDimension

Jedan od jačih web hostinga. Sigurnost i pouzdanost na istoj razini kao Bluehost, a također i po serverskim kapacitetima. Dakle, i prometom i prostorom neograničeni, što znači da na stranicu možete stavljati koliko god hoćete sadržaja. U startu dobijete čak tri domene na raspolaganju. Mana je što još uvijek nemaju klasični cpanel na što su mnogi korisnici navikli, ali instalacija WordPress-a je poprilično jednostavna. 

Jedini veći nedostatak u odnosu na Bluehost je cijena. Godišnji zakup paketa iznosi 325€ (cca 2500 kn), što je gotovo 5 puta skuplje nego Bluehost i u startu može biti minus. No, s druge strane kompanija to kompenzira time što daje franšizu svojim korisnicima i veliki potencijal zarade koju možete ostvariti ako ćete se aktivnije baviti preporukom poslovne mogućnosti. 

4. Avalon

Na ovu listu stavit ću i Avalon samo iz razloga jer je jedan od najpoznatijih hostinga u Hrvatskoj. Imam puno iskustva u radu s ovim hostingom, jer dosta mojih suradnika ili klijenata kojima sam izrađivao web stranicu su već imali zakupljen hosting ondje. Osobno ne preferiram domaće hostinge iz više razloga, najbitniji od tih je da su svi odreda ograničeni prostorom i mjesečnim prometom. 

Primjerice, za cijenu od 420 kn godišnje dobit ćete najmanji paket od tek 1 GB diskovnog prostora za vašu web stranicu. Za 660 kn dobit ćete dodatnih 3 GB, a za paket od 10 GB prostora cijena je 900 kn. Ako uzmemo u obzir da kod Bluehosta nemate ovih ograničenja, tj, diskovni prostor vam je neograničen, onda je jasno zašto preporučam da hosting uzmete vani. Osim ako niste baš lokal-patriot i želite imati podršku na našem jeziku, što je dakako velika prednost. Doduše, morat ćete čekati da vam povratno odgovore na email. 

I to je to. 

Neću duljiti ovu listu da ne uđete u preveliku dilemu što odabrati. Mogao sam nabrajati još podosta hosting kompanija, ali mislim da sam vam ovime uvelike olakšao izbor oko toga gdje kupiti najbolji hosting. Ako imate bilo kakvo dodatno pitanje u vezi hostinga, domena ili WordPressa slobodno ostavite komentar ispod, ili mi se javite putem kontakt forme. Bit će mi drago da vam pomognem i dam savjet. 

I ne zaboravite;

izbor hostinga je kao izbor bračnog druga. Ako oženite krivog, veza bi mogla biti loša, a prekid neizbježan. 

Kad Batman kaže da lajkaš, onda lajkaš
batman-face-share

Podijelite znanje s drugima: