“Malo sam se raspitao i ne bih ulazio u to”

Ako ste u industriji mrežnog marketinga ili affiliate poslovanja vjerujem da ste ovu rečenicu iznad čuli par (ili više) puta.

Znate kako to ide; imate prijatelja (ili prijateljicu) koji se muči s kreditima, dugovima, manjkom novca, stresom na klasičnom poslu i kažete mu da postoji mogućnost da sve to riješi. Pokažete mu poslovnu priliku, možda čak i dogovorite razgovor s osobom koja je lider kako bi mu objasnila sve detalje poslovanja. On sve to sasluša, na prvu mu se čini odlično, probudi mu se nada u bolje sutra, vidi da sve stoji, da ima smisla, da je sigurno, provjereno… i onda … nakon par dana kaže tu famoznu rečenicu:

“Malo sam se raspitao…”

Idemo vidjeti ovu situaciju i kako da se u tom slučaju ispravno postavite.

Više je stavki koje trebamo analizirati:

  1. Kod koga se raspitao?
  2. Zašto vjeruje tim izvorima?

Da biste bolje razumjeli cjelu stvar idemo uzeti jednu hipotetsku situaciju. Recimo da vas učestalo boli koljeno i odlučite potražiti pomoć. Prijatelj vam preporuči dobrog stručnog liječnika koji je njemu izliječio sličan zdravstveni problem. Liječnik vas pregleda i analiza pokaže da imate dobroćudni tumor koji je potrebno operirati. Operacija je rutinska, brzo ćete se oporaviti i bolovi će ubrzo nestati.

No, vi ste skeptični. I odete potražiti drugo mišljenje. Ali, ne kod specijaliziranog liječnika već kod vašeg prijatelja – profesora zemljopisa. I on vam kaže da su to gluposti i da liječnik nema pojma te da vi samo trebate malo više vježbe i sve će biti u redu. I vi ga poslušate jer ipak je on vaš dugogodišnji prijatelj (možda i šogor) i naravno da mu više vjerujete nego liječniku kojeg ste tek upoznali.

Što će se dogoditi s vašim problemom?

Pa, tumor neće nestati vašim ignoriranjem problema. On će prerasti u zloćudni i situacija će eskalirati. I vi bi mogli ostati bez noge samo zato jer ste vjerovali nestručnom prijatelju umjesto specijaliziranom liječniku.

ISTA JE STVAR I U POSLOVANJU

Većina ljudi koja se “raspita” o poslovanju nije se raspitala kod osoba koje su stručne ili poznaju poslovanje. Ne, oni se raspitaju kod poznanika profesora, zidara, kuhara (što god) koji vrlo često prvi puta čuju za riječ mrežni marketing i prvo što će, kao papagaji po šabloni, reći “aha, to su one piramide, bjež’ moj prijatelju, nema kruha bez motike..bla..bla…” Ili se raspitaju po forumima gdje isti ti “savjetnici” uludo trate dane i godine.

(o razbijanju predrasuda čitajte više u mojoj knjizi koju možete preuzeti sa ovog portala)

I kada vam se to dogodi, ne brinite, nego se sjetite pjesme poznatog pjesnika, Ksavera Šandora Gjalskog koja kaže:

“Za žabe nije slavuljeva pjesma. Nije ona kriva što se nije svidjela žabama, već su krive žabe koje ne razumiju do svoga kreketa.

Očigledno je da ta osoba nije spremna za pravu promjenu u svom životu ili nema dovoljno jak karakter da sama donese odluku. Jer ako ćete za svaku bitniju odluku tražiti tuđe mišljenje, vi ste onda rob drugih. Kaže se da nema većeg zatvora od tuđeg mišljenja. 

Ja se vodim onom;

“Brinuo sam što drugi o meni misle dok s njihovim mišljenjem nisam otišao platiti račune”. 

Jesu li mu “savjetnici” pokazali kako da zaradi više novca?

Kada vam netko kaže “malo sam se raspitao…” Upitajte ga da li su mu ti “savjetnici” ponudili kakvu priliku da promjeni život?

Kako bi i mogli. Jer da to znaju i sami bi ga promjenili, a ne bi radili na poslovima gdje su slabo plaćeni, nezadovoljni i primorani raditi dodatni posao da bi popunili kućni budžet. Upitajte ga da li su mu oni pokazali rješenje njegovih problema? Nisu, naravno, jer sve što imaju je “mudro” mišljenje koje se temelji na apsolutno nikakvim argumentima niti poznavanju materije o kojoj ih se pita za mišljenje. 

I zato na kraju zapamtite da vam u timu ni ne trebaju takve osobe. Trebaju vam osobe koje razmišljaju slično kao vi, poduzetne, spremne promjeniti život, spremne izaći iz ustaljenog načina razmišljanja koji ne vodi nigdje već osobu drži zarobljenu u okovima nedostatka novca i vremena. 

Trebaju vam hrabri lavovi, a ne plašljive gazele. 

Ponekad će varijacija ovog izgovora biti rečenica;

“Ipak to nije za mene”.

Ne dajte se smesti, to je samo izgovor da vam ne mora reći “malo sam se raspitao…” ali vi mu možete postaviti slijedeće pitanje:

– Što, zarađivanje novca nije za tebe. Ili možda misliš da promjena života na bolje nije za tebe? Što točno nije za tebe?

O izgovorima sam snimio i kratki video koji možete pogledati ovdje:

Bez obzira što vam je prijatelj tom rečenicom “Malo sam se raspitao…” zapravo indirektno rekao “Ja ne vjerujem tebi koji si mi ovo pokazao i koji stojiš iza toga, već više vjerujem nekim drugima koje možda ni ne poznajem koliko tebe i koji nisu stručni da mi o ovome daju mišljenje”, ipak imajte na umu da zbog posla nije vrijedno izgubiti prijatelje, no vrijedi se zapitati na kakvim je temeljima to prijateljstvo. 

I na kraju znajte da vrijeme uvijek sve pokaže i zato se ne kaže uzalud da najviše košta propuštena prilika. Iz vlastitog iskustva znam da prije ili kasnije “voda dođe do grla” (otkaz, mobing, smanjenje plaće itd.) i velika je vjerojatnost da će vaš prijatelj biti u biznisu, no samo ako i kada prestane slušati mišljenje drugih, već zaključke krene donositi na temelju činjenica i argumenata. 

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao. Ako ikada budete imali nekog prijatelja/icu ili bilo koga tko će vam ponuditi jedan takav izgovor slobodno mu pošaljite link na ovaj članak. Ne da biste ga prozvali ili osuđivali. Već da  biste mu POMOGLI i OSVIJESTILI neke stvari. Jer promjena u financijama može doći tek kada se dogodi promjena u glavi (razmišljanje).

Ovo su neki od članaka na ovu tematiku pa vjerujem da će vam biti korisni:

Podijeli znanje
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •