Ovaj članak ima za cilj pokazati vam detaljnije kako napisati i urediti blog post na vašoj web stranici.

On je nastavak članka u kojemu sam opisao kako napraviti web stranicu, te članka u kojemu je pojašnjeno kako napraviti pojedinačne stranice (Pages, glavni MENU).

Također, pretpostavka je logična da na svojoj web stranici imate sekciju BLOG jer je to odličan način da vaša stranica “živi”, da održavate stalni kontakt sa čitateljima i da se, s vremenom, vaša stranica bolje pozicionira u tražilicama. Velika je prednost pisanja Bloga jer na taj način možete uvijek svaki novi sadržaj objaviti na raznim društvenim mrežama i omogućiti njegovo dijeljenje.

To će vam zasigurno na duge staze donijeti odlične poslovne rezultate. Ok, krenimo:

1. korak:

Najprije se naravno morate ulogirati u svoj wordpress, a potom je potrebno da kreirate Kategoriju (Categories), date joj ime i url ime.

kako-pisati-blog1

Ako se pitate što je Slug (url ime kategorije). To će se nalaziti u linku koji će biti potrebno kopirati prilikom dodavanja stranice BLOG u vaš glavni izbornik na vašoj web stranici.

Primjerice ovo je link moje kategorije gdje su smješteni svi blog postovi: www.mojinternetposao.com/category/internet-posao/

S tim da je ono “internet-posao” na kraju url linka upravo taj Slug (url ime) kojeg odabirete prilikom kreiranja kategorije.

2. korak:

Nakon što ste kreirali kategoriju, potrebno je da taj link kopirate u glavni izbornik, tj. dodate stranicu BLOG u MENU. Ponavljam da je to opisano u ovom članku ovdje.

Kada ste obavili ovaj korak, onda će automatski svaki novi blog post (članak) kojeg napišete automatski biti smješten na toj stranici. Napominjem da tu stranicu, kad ju dodajete u izbornik, ne morate nazvati BLOG, ali to je nekako uobičajeno naziv za mjesto gdje su smješteni vaši članci.

3. korak:

Vrijeme je da napišete prvi članak. Kliknite na Posts, pa na Add New kako biste započeli pisati. Samo pisanje članka je vrlo jednostavno, baš kao da uređujete tekst u Wordu.

kako-pisati-blog-21

I to je sva mudrost.

U svoj blog možete dodati i određeni video materijal. Možete učitati vlastiti video ili implementirati određeni video s YouTubea.

To je lako učiniti na način da kopirate HTML kod YouTube videa u svoj blog post. (primjer u slici ispod)

video-youtube-share

Pripazite samo da prebacite na Text uređivanje bloga kad implementirate video u vaš članak.

Vidi sliku ispod:

video-youtube-share1

Savjeti za kraj

Mislim da ste shvatili do sada koliko je pisanje članaka jednostavno i imam još nekoliko savjeta za vas. Najbitniji od svih je da uvijek kad nešto pišete imate na umu “Hoće li ovo koristiti ljudima?“. Ako je odgovor DA, onda super jer samo takav materijal će se dijeliti dalje i postavit ćete si temelje za jedan dugoročni uspjeh.

Također, pokušajte biti dosljedni i napisati barem jedan novi članak u dva tjedna (najbolje bi bilo jedan tjedno). Na taj način ćete u ljudima stvoriti naviku da se uvijek vraćaju na vašu web stranicu po još zanimljivih članaka. Također, ne zaboravite vašim čitateljima ponuditi da se pretplate na vaš Blog putem Feedburnera.

S druge strane, zamislite da dođete na stranicu koja ima sekciju Blog, ali vidite da je zadnji napisan 2010. godine. Ono što je logično pomisliti je da autor nije aktivan i da je lako moguće da su informacije na Blogu zastarjele. Ako ste odlučili zaraditi na internetu i imate najbolju namjeru da i drugima pomognete da ostvare isto, onda ne dopustite da se to dogodi vama.

Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan, i slobodno ga podijelite s drugima.

– Živjeli!

Podijeli znanje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •