Kako izabrati savršeni naziv domene za vašu web stranicu?

  • Updated
  • 4 mins read

Kako izabrati savršeni naziv domene za vašu web stranicu?

Domena je vaša jedinstvena adresa na Internetu i treba je pažljivo odabrati, jer ćete na njoj stvarati identitet i ciljati željeno tržište.

Osim pitanja iz naslova ovog blog članka, možda vas „muče“ i pitanja poput ovih: Što je ekstenzija domene? Koju ekstenziju odabrati? Koja će domena biti bolje pozicionirana na Google-u?

Da biste uopće imali web stranicu, web trgovinu ili blog, morate najprije registrirati domenu. 

Kao što gradovi, ulice, knjige, filmovi, automobili pa i sve drugo imaju svoja imena (nazive), tako i vaša web stranica mora imati ime. To ime web stranice je zapravo vaša domena. Domena se sastoji od dva (2) dijela: naziv (ime) domene i ekstenzija.

Primjer: mojinternetposao.commojinternetposao je ime domene, a .com je ekstenzija

savjeti ime domene

Odabir ekstenzije

Iako je .com domena i dalje najpopularnija na svijetu sa najvećim udjelom u broju registracija, dobro je i razmisliti i o alternativama (.net, .eu i sl) ovisno o tome što želite postići. Obzirom da je .com domena na tržištu prisutna preko 30 godina, većina naziva je zauzeta pa ćete pri odabiru .com domene morati pristati na nazive koje niste prvotno imali u planu. No, savjetujem da odaberete .com upravo zato jer korisnici to najčešće upisuju i to im ostaje u uhu.

Kada vam se svidi neki naziv domene, prvo trebate provjeriti da li je domena slobodna tj. da već nije ranije registrirana. Naziv domene trebao bi biti što kraći tako da bude lako pamtljiv.

U nazivu domene definitivno „ubacite“ ime firme/ustanove, ime branda, ime usluge/proizvoda, ime događaja ili ključna riječ koja je bitna za vaše poslovanje.

Što jednostavnije to bolje

Kako bi zadržali jednostavnost, izbjegavajte posebne znakove, crtice i brojeve, koji samo kompliciraju pamćenje i upisivanje naziva domene u adresnu traku.

Kako provjeriti domenu?

Da li je neka domena već zauzeta tj. registrirana ili ne možete provjeriti na linku:

Jednostavno upišite u polje za upis naziv domene s ekstenzijom i kliknite na „Search“.

odabir-domene

Želite Profitabilnu Web Stranicu?

Ako nemate profesionalnu web stranicu teško da ćete ikad zaraditi ozbiljniji novac na internetu. Napravit ću vam besplatno web STRANICU i optimizirati je da se očitava za 1-2 sekunde. To će vam pomoći da privučete više klijenata i izdvojite se od konkurencije.

 

Obnova domene

Domene treba obnoviti kada za to dođe vrijeme tj. najbolje je to napraviti prije datuma isteka domene. Nakon isteka toga se domena briše i postaje dostupna svima za registraciju.

Izgradite i zaštitite svoj brend

I za kraj je najbitnije da razmišljate dugoročno i na domeni izgradite vlastiti brend. Ako se danas bavite samo jednom djelatnošću ili reklamirate određenu kompaniju, nemojte stranicu nazvati samo po toj djelatnosti/kompaniji, pogotovo ako ćete danas sutra proširiti djelovanje. Tada bi bilo najbolje koristiti naziv koji se ne ograničava samo na jednu djelatnost.

Upravo zato sam ja odabrao domenu imena: mojinternetposao.com

Ukoliko niste sigurni koji naziv domene izabrati, uvijek mi se možete obratiti za savjet. Rado ću vam pomoći! 

Gdje možete kupiti domenu?

Kao početak stvaranja online identiteta potrebno je odabrati web hosting. 

Brza registracija domene bez puno komplikacije se može obaviti kod hosting providera FanelHost. 

Posebna prednost FanelHost-a je što uz zakup hosting paketa (Gold ili Premium) na poklon dobijete besplatnu registraciju domene za prvu godinu. 

Vrijedi itekako spomenuti da uz zakup Premium hosting paketa potpuno BESPLATNO dobijete i izradu vlastite profesionalne web stranice!

Ako imate bilo kakvo pitanje u vezi registracije i odabira domene slobodno ostavite komentar ispod članka i odgovorit ću vam. 

O DANIJELU

Bavim se Affiliate partnerskim marketingom već 10 godina i ostvarujem pasivnu zaradu online. FanelHost je moj favorit jer pruža najbrži Cloud hosting, konkretan proizvod nužan da biste imali kvalitetnu web stranicu, a imaju odličan partner program zarade.

Želiš Profesionalnu i Profitabilnu WEB STRANICU?

+ Izradit Ću Ti je BESPLATNO

POŽURITE! Ograničen broj ponuda uz zakup hosting paketa.

Leave a Reply