Porez na online (internet) zaradu i kako je reguliran?

porez-na-internet-zaraduOvo je pitanje koje muči mnoge koji tek kreću u internet zaradu. Treba li platiti porez na zaradu ostvarenu na internetu (Affiliate, MLM, mrežni marketing)

Isto tako porezna regulacija čak više zanima one koji su već duže u internet poslovanju i počeli su ostvarivati značajnije zarade. U ovom članku pojasnit ću poreznu regulaciju na internet zaradu. Međutim, trebam reći da ću objasniti poslovanje kojim se osobno bavim, i nikako se  neću upuštati u neka druga poslovanja jer bi to naravno bilo neozbiljno i površno. 

Ono čime se osobno bavim je preporuka digitalnih alata i usluga među koje je uključen i hosting. Prvo što treba razlikovati je virtualni (digitalni) proizvod (hosting, autoresponder) od materijalnih proizvoda (šamponi, vitamini, posuđe i sl.) jer je i porezna regulacija tada uvelike drugačija.

Kod digitalnih proizvoda kao što je hosting, proizvod ne prelazi fizički granicu, ne podliježe carinjenju i sličnim procedurama kao materijalni proizvod koji mora fizički ući u drugu državu. I u slučaju preporuke hostinga vrijedi međunarodni zakon koji kaže da tvrtka mora platiti porez i sva davanja u onoj zemlji gdje ima sjedište.

Affiliate zarada je već oporezovana

Uzmimo npr, kompaniju Bluehost čiji hosting preporučam, o čemu sam pisao u ovom članku. Bluehost ima affiliate program preporuke gdje za svaku preporuku svojim suradnicima isplate 65$ (cca 450 kn). Na tu zaradu je porez obvezna platiti kompanija Bluehost u skladu s poreznom regulacijom one države u kojoj ima sjedište (Orem, Utah, SAD). Affiliate suradnik NE MORA platiti porez na tu zaradu. Ta zarada je već oporezovana. U ovom slučaju ne postoji dvostruko oporezivanje kao u slučaju nekih fizičkih proizvoda i drugih poslovnih modela. 

U procesu aplikacije za affiliate suradnika koji ima pravo na isplate provizija za ostvarene preporuke potrebno je da ispunite porezni obrazac (W-8/W-9 tax form) što jasno stoji u uvjetima korištenja tvrtke Bluehost Inc. (Affiliate Terms).

Za one najskeptičnije (najplašljivije) koji imaju strah od svega u vezi poreza još od doba ministra Linića koji je bakicama na placu uveo fiskalne blagajne, idemo korak dalje u objašnjavanje. Morate shvatiti da je bitno GDJE TVRTKA IMA SJEDIŠTE. 

Uzmimo za primjer hosting kompaniju Avalon koja ima sjedište u Hrvatskoj. Imaju affiliate program gdje za preporuku isplaćuju 300 kn (netto). Recimo da osoba iz Italije, nazovimo ga Fabrizio, odluči zakupiti hosting kod njih. I sada uzmimo da Fabrizio preporuči Avalon svom prijatelju Talijanu, nazovimo ga Lorenzo. Lorenzo zakupljuje hosting. Plaća kompaniji za uslugu zakupa hostinga. Kupnja je obavljena u Hrvatskoj. Tamo je novac zarađen. Kompanija Avalon je u skladu sa zakonom dužna platiti porez, prirez i sva ostala davanja u RH, a Fabriziju, koji je preporuku napravio, isplaćuje netto iznos. Fabrizio nije dužan platiti nikakav dodatni porez u Italiji.

Čak na svojoj stranici to upravo tako od riječi do riječi i navode (“Vaša zarada je čista a porezi, prirezi, doprinosi i ostala davanja su naša briga.” )

Bitno je gdje je novac (plaća, provizija) zarađen

Mnogi se plaše jer zaradu na internetu smatraju dodatnim prihodom koji se mora oporezovati. I imaju pravo, samo što previđaju da je ta zarada već oporezovana i da je sve u skladu sa zakonom. Barem u primjeru hosting preporuke. Možda da slikovito objasnim na ovaj način. Recimo da osoba iz Zagreba (Ivan) putuje i radi u Sloveniji za tvrtku iz Maribora. Ondje u Sloveniji poslodavac uplaćuje doprinose, plaća poreze, prireze i ostale namete na plaću koju isplaćuje radniku Ivanu. I Ivan svoju plaću troši u Hrvatskoj. Da li je Ivan obvezan na svoju zarađenu (netto) plaću platiti porez u Hrvatskoj? Ne, jer je plaća zarađena u Sloveniji i tamo je porez već riješen. 

Znam da nije primjer isti, ali sam vam htio predočiti da lakše shvatite. Osim što je bitno da je proizvod digitalni i da ne prelazi granicu, bitno je i gdje je novac zarađen.

Isto vrijedi i obrnuto, kada je affiliate suradnik u RH, a kompanija u nekoj drugoj državi. Kompanija Bluehost izvršava svoje porezne obveze prije netto isplate affiliate suradnika, a u kojoj državi će netko svoj novac trošiti to je osobna stvar i nije temelj za oporezovanje. Nije ovdje stvar da se izbjegava zakon i plaćanje poreza, nego se POŠTUJE ZAKON i ne plaća se ono što se plaćati ne mora. 

Neću ulaziti u detalje zašto je ovo na ovaj način porezno regulirano jer bih podosta oduljio ovaj članak. Vjerujte da svaka država želi što više poreza namaknuti, i da mogu davno bi uveli porez i affiliate suradnicima, a ne samo kompaniji. I to je razlog zašto sve više kompanija odlazi u zemlje gdje su porezi manji. Samo za primjer u Dubaiju postoji internet grad (internet city) gdje se dosta kompanija premjestilo upravo jer ih u matičnim zemljama “deru” na porezu. 

Nedavno sam pročitao da su i vlasnici spomenutog Avalona razmišljali o preseljenju poslovanja u Ameriku upravo iz tih razloga. 

Sve je u skladu sa zakonom

Za kraj da spomenem i još jednu hosting kompaniju WebDimension LTD. koja ima sjedište u Dubaiju. Svoje suradnike (franšizere) nagrađuje isplatom provizije. Korisnici nisu obvezni platiti porez na isplaćenu im zaradu iz istih razloga koje sam već naveo. Obveze je kompanija dužna podmiriti u zemlji gdje ima sjedište. To stoji u Ugovoru, a u skladu je sa zakonskim normama. Zašto sam naveo i ovaj primjer kada sam već sve objasnio. Iz razloga jer je to kompanija koja ima službeno registrirano Predstavništvo u Hrvatskoj važeće za čitavu EU. A Predstavništvo strane tvrtke može odobriti samo Ministarstvo gospodarstva na temelju poprilično strogih uvjeta. Također, Predstavništvo je pod konstantnim nadzorom financijskog inspektorata. 

Osnivanje i rad predstavništava stranih osoba u Republici Hrvatskoj regulirano je Uredbom o uvjetima za osnivanje i rad predstavništava stranih osoba u Republici Hrvatskoj, a sva su predstavništva upisana u Registar, koji je objavljen na web stranicama Ministarstva, te se ažurira na mjesečnoj osnovi. I kada bi affiliate (franšizeri) suradnici trebali dodatno plaćati porez na ostvarenu zaradu, vjerujte da ne bi mogli uopće poslovati a da ga ne plate. 

Provjerite i mirno spavajte

Na početku članka sam rekao da neću govoriti o drugim poslovanjima. Ako radite i zarađujete na internetu, i niste sigurni trebate li plaćati porez ili ne, moj je savjet da se svakako obavezno posavjetujete sa tvrtkom koja vam isplaćuje zaradu, ali i sa poreznim inistitucijama vaše države. Pogotovo ako radite poslovanje u kojemu su u pitanju fizički proizvodi. 

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao da shvatite porez na internet zaradu, a za sve nejasnoće slobodno ostavite komentar ispod članka (odgovaram na svaki komentar) i bit će mi drago da Vam pojasnim detaljnije. 

Vjerujem da će Vas zanimati i ovi članci: 

 

 

Podijeli znanje
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •