Plaća se konačno može isplatiti na Revolut, ali…

  • Updated
  • 3 mins read

Plaća se konačno može isplatiti na Revolut, ali…

Plaće hrvatskih građana konačno se smiju isplatiti i na njihove račune na Revolutu.

Potvrdila je to Porezna uprava, koja je od Hrvatske Narodne Banke dobila obavijest kako je od 1. lipnja Revolut Bank UAB-u izdano odobrenje o proširenju pružanja usluga na području Republike Hrvatske. Temeljem njega, Revolut će osim dosadašnjih pružanja usluga primanja depozita i ostalih povratnih sredstava, započeti s pružanjem i platnih usluga točnije usluga otvaranja i vođenja računa za plaćanje kao što su tekući račun ili žiroračun u Republici Hrvatskoj.

Slijedom navedenog, budući da je istoj izdano odobrenje o proširenju pružanja usluga na području Republike Hrvatske, nema zapreke za isplatom primitaka na račune koje porezni obveznici imaju otvorene u toj banci. (UPDATE: Porezna uprava objavila je i službeno mišljenje na ovu temu ranije ovog mjeseca)

U siječnju 2020. godine mišljenja su bila podijeljena. Tada Hrvatska narodna banka nije vidjela zakonsku prepreku sa svoje strane, no vidjela ju je Porezna uprava. Kako Revolut tada nije bio banka, nego institucija za elektronički novac, isplata nije bila dozvoljena. U prosincu 2021. godine Revolut je bio banka, ali je Porezna i dalje vidjela prepreke za isplatu plaća hrvatskih građana na račune u Revolutu.

Interes hrvatskih građana za isplatu plaće na Revolut prvenstveno je bio u smanjenju troškova, s obzirom da ta banka ne naplaćuje uslugu vođenja računa u svom osnovnom paketu i ima znatno manje troškove transakcija od hrvatskih banaka, a ima odličnu uslugu mobilnog bankarstva s nizom opcija kojoj je nedostatak nešto lošija ljudska podrška.

UPDATE:
Ideja isplate plaća na Revolut otvorila je brojna pitanja, od čega je glavno kakva je uopće procedura u može li se plaća isplatiti u kunama. Iz Porezne uprave odgovorili su kako nisu propisane nikakve nove procedure, a iz Revoluta su odgovorili kako isplata plaće u kunama trenutno nije moguća. Valeria Alunni, komunikacijska menadžerica tvrtke za Italiju 24. lipnja odgovorila je kako se plaća se trenutno isplaćivati slanjem eura putem SEPA transfera jer kuna nažalost trenutno nije podržana.

S obzirom za veliki interes, nastavit ćemo pratiti ovu temu.

Naručite svoju Revolut karticu

Već sam prije u ovom članku ovdje pisao da je Revolut kartica odlična ako ste blokirani, a želite primati uplate bez straha od ovrhe. 

Naručite vašu Revolut karticu preko ovog linka i ostvarite dodatnih 17 HRK poklona:

https://revolut.com/

Leave a Reply